Τι θα ήταν η μουσική χωρίς τις ηλεκτρικές κιθάρες; Η ροκ, η μπλουζ, η country και πολλά άλλα σύγχρονα μουσικά είδη απλά δε θα μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς αυτό το όργανο (το οποίο, ιστορικά μιλώντας, δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα). Δεν είναι καθόλου έκπληξη, λοιπόν, που σήμερα υπάρχουν αμέτρητα μοντέλα και μάρκες διαθέσιμα στην αγορά.
Υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά την ποιότητα, το εύρος τιμών και τον σχεδιασμό των διαθέσιμων οργάνων. Αυτός ο online οδηγός σκοπεύει να αντιπαραβάλει τα διάφορα βασικά μοντέλα και τους τυπικούς ήχους τους, χαρακτηρίζοντας επίσης τους τομείς στους οποίους κάθε όργανο χρησιμοποιείται συνήθως.Αυτό μας οδηγεί στον κύριο ερώτημα: Ποια είναι η ηλεκτρική κιθάρα που χρειάζομαι; Είτε αναζητάτε μία Ηλεκτρική Κιθάρα για αρχάριους ή ένα Σετ Ηλετρικής Κιθάρας που να περιλαμβάνει ότι θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε, είτε ψάχνετε μία Ηλεκτρική Κιθάρα με κορυφαία χαρακτηριστικά, τότε είστε στο σωστό μέρος. Στο ιστοσελίδα μας θα βρείτε αυτό που είναι κατάλληλο για εσάς!
Ποια είναι η κιθάρα που χρειάζομαι;
Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση! Η επιλογή της κατάλληλης κιθάρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μουσικό στυλ που σας ενδιαφέρει αλλά και από τον σχεδιασμό του οργάνου που σας αρέσει περισσότερο.. Θα συναντήσετε μουσικούς οι οποίοι προτιμούν ασυνήθιστες κιθάρες που ενδέχεται ακόμη και να φαίνονται ακατάλληλες για το μουσικό τους στυλ. Ωστόσο, θα πρέπει να απορρίψετε από την αρχή τη θεωρία ότι κάθε κιθάρα έχει μια μόνο συγκεκριμένη εφαρμογή. Όταν η Fender Telecaster (το αρχικό όνομα του μοντέλου αυτού ήταν”Broadcaster”) άρχισε να προσελκύει κιθαρίστες τη δεκαετία του ’50, έγινε αμέσως η πιο δημοφιλής ηλεκτρική κιθάρα για τους κιθαρίστες της country μουσικής. Η Stratocasters είναι ένα ακόμη εξαιρετικά δημοφιλείς μοντέλο, ιδίως μεταξύ των μοντέρνων ερμηνευτών της ροκ, μπλουζ και country μουσικής σκηνής αλλά εμφανίζεται επίσης και σε πολλά άλλα μουσικά στυλ.
Το να κατατάξουμε την Telecaster λόγω του παρελθόντος της μόνο στην country μουσική δεν θα είχε νόημα σήμερα. Οι Status Quo, για παράδειγμα, έχουν ροκάρει για περισσότερα από 30 χρόνια χρησιμοποιώντας δύο Telecaster και ο κιθαρίστας των Led Zeppelin, ο Jimmy Page, ο οποίος συνδέεται πάντοτε με τη Les Paul, έπαιξε πολλά κομμάτια με μια Telecaster, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του άλμπουμ των Led Zeppelin με το οποίο έκαναν το ντεμπούτο τους και του θρυλικού του σόλο στο “Stairway to Heaven“. Όποια κιθάρα κι αν παίξει, πάντα ακούγεται σαν τον Jimmy Page και καθόλου σαν έναν κιθαρίστα country. Άρα έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που κάθε κιθαρίστας χρησιμοποιεί την κιθάρα.
Όταν η Stratocaster ξεκίνησε την επιτυχημένη ανοδική της πορεία τη δεκαετία του ’50, ήταν ο καθαρός και δροσερός ήχος που την έκανε δημοφιλή. Ο κιθαρίστας των Shadows, Hank Marvin, το έκανε με ένα μοναδικό τρόπο. Αργότερα, τη δεκαετία του ’60, ο Jimi Hendrix έγραψε ιστορία με μια Stratocaster, καθιστώντας τον ήχο της εντελώς διαφορετικό, όπως όλοι γνωρίζουμε, και η Strat ξαφνικά έγινε απαραίτητη για ήχους rock και blues.Φυσικά, μπορούμε να επισημάνουμε συγκεκριμένες τάσεις και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες κιθάρες εμφανίζονται πιο συχνά σε πιο ποικίλα μουσικά είδη από άλλες. Γενικά, υπάρχει μια εξαίρεση σε κάθε κανόνα και η προτίμηση, οι δεξιότητες του κιθαρίστα και οι διαθέσιμες τεχνικές δυνατότητες καθορίζουν τον ήχο μιας κιθάρας και φυσικά του κιθαρίστα που την χρησιμοποιεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχει νόημα να αντιγράψετε τις επιλογές του κιθαρίστα που έχετε σας ίνδαλμα. Ο ήχος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κάθε κιθαρίστα και επομένως ακόμη και η ίδια ηλεκτρική κιθάρα θα ακουγόταν διαφορετικά στα χέρια του David Gilmore και του George Harrison.
Κάθε κιθάρα δεν είναι κατάλληλη για κάθε κιθαρίστα: Κάποιες κιθάρες είναι άνετες από τη πρώτη στιγμή που τις παίξετε, ενώ άλλες εξακολουθούν να φαίνονται περίεργες και άβολες ακόμη και μετά από μήνες. Το design μιας κιθάρας μπορεί να επηρεάσει τη στάση και τον τρόπο παιξίματος: μια Stratocaster ή μια Telecaster απαιτεί περισσότερη δύναμη σε σχέση με κιθάρες με μικρότερη κλίμακα κατασκευής όπως για παράδειγμα η Les Paul της Gibson έχοντας το ίδιο πάχος χορδών. Αυτό σχετίζεται με το μεγαλύτερο μήκος και τη μεγαλύτερη τάση των χορδών και αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα για τον ήχο αυτών των οργάνων. Πολλοί κιθαρίστες αγαπούν να “παλεύουν” με τις κιθάρες τους όπως για παράδειγμα ο Stevie Ray Vaughn και o Jeff Beck, που πάντα προτιμούσαν πιο χοντρό λαιμό στην Strat τους, θεωρώντας πως το πάχος του λαιμού επηρεάζει τον ήχο. Άλλοι κιθαρίστες (Mick Taylor, Jimmy Page, Slash) απλά αγαπούν το πιο άνετο παίξιμο, με έναν πιο επίπεδο και φαρδύ λαιμό όπως έχουν τα παλαιότερα μοντέλα της Les Paul. Δεν ταιριάζει κάθε κιθάρα στις προσωπικές απαιτήσεις ενός μουσικού. Ένα απλό παράδειγμα: αν θέλω έναν τυπικό, λαμπερό ήχο country και διαλέξω μια Les Paul, θα απέχω πολύ από τον στόχο μου! Μία Telecaster ή μία Stratocaster θα ήταν πιο ιδανική επιλογή σε αυτήν την περίπτωση.
Πολλοί επαγγελματίες κιθαρίστες μεταφέρουν περισσότερες από μία κιθάρες στις περιοδείες τους από όσα τραγούδια έχουν στο σετ λιστ τους (*βλέπε Joe Bonamassa). Στην περιοδεία των Eagles για παράδειγμα (με τρεις κιθαρίστες και έναν μπασίστα) ο εξοπλισμός θα μπορούσε εύκολα να γεμίσει δύο καταστήματα μουσικών οργάνων.. Άλλοι πάλι κιθαρίστες μπορούν να αποδείξουν ότι μια και μόνο κιθάρα μπορεί να ροκάρει σε ολόκληρο το show. Μερικοί θα χρησιμοποιήσουν μόνο μια Les Paul ενώ άλλοι θα παραμείνουν πιστοί στην Stratocaster τους (Jimi Hendrix, Jeff Beck, Steve Ray Vaughn, Mike Landau, Ritchie Blackmore, Eric Clapton). Υπάρχουν και πιο σπάνια design όπως μία Flying V(Albert King), ενώ άλλοι (Eddie Van Halen, Steve Morse, Steve Lukather, Robben Ford) απλώς έχουν τις κιθάρες τους φτιαγμένες ειδικά για αυτούς. Φυσικά, πολλοί από αυτούς έχουν παίξει και με άλλα όργανα κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, αλλά, γενικά, δείχνουν μία προτιμηση σε αυτά τα όργανα που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Stratocaster
H κλασική έκδοση της πασίγνωστης Stratocaster διαθέτει 3 μονοπήνιους μαγνήτες / single coil pickups ενώ το σώμα της είναι συνήθως κατασκευασμένο από ξύλο κλήθρας/alder ή δεσποτάκι/ash. Για τον λαιμό του οργάνου συνήθως μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ σφενδάμου/maple ή τριανταφυλλιά/rosewood στην ταστιέρα του οργάνου. Το design της Stratocaster ταιριάζει απόλυτα και αγκαλιάζει το ανθρώπινο σώμα γεγονός που την καθιστά πολύ άνετη στο κράτημα. Ο μαγνήτης της γέφυρας/bridge pickup παρέχει έναν πραγματικά δυνατό ήχο και ο μαγνήτης στο λαιμό/neck pickup έναν πολύ ζεστό και γνώριμο ήχο (τα πρίμα μπορούν να μειωθούν χρησιμοποιώντας το ρυθμιστικό έλεγχο τόνου). Οι ενδιάμεσες θέσεις δίνουν διαφορετικές ηχητικές επιλογές με πιο ζωηρούς και σχεδόν ακουστικούς καθαρούς ήχους που μόνο μία Stratocaster μπορεί να παράγει.Η Stratocaster διαθέτει συνήθως έναν διακόπτη 5 θέσεων / επιλογέας μαγνητών, παρέχοντας έτσι πολλές ηχητικές επιλογές. Επιπλέον, διαθέτει στην γέφυρα μία μπάρα vibrato / tremolo bar με το οποίο μπορείτε να κάνετε το εφέ του tremolo. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι μία Fender (Strat ή Tele) ακούγεται πιο καθαρά και με μεγαλύτερη διαύγεια, ενώ ο ήχος μιας Gibson Les Paul φαίνεται να είναι λίγο πιο θολός και γεμάτος.
Les Paul
Τα βασικά χαρακτηριστικά μίας Les Paul είναι οι 2 διπλοπήνιοι μαγνήτες / Humbucker pickups και το παχύ και βαρύ σώμα που τείνει να την κάνει να ακούγεται με πιο βαρύ και γεμάτο ήχο, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα πρίμα. Η κατασκευή της κιθάρας είναι άρρηκτα δεμένη με τον ήχο της, το οποίος συνήθως σημαίνει ένα σώμα από μαόνι/mahogany με καπάκι σφενδάμου/maple πάχους περίπου μίας ίντσας. Ο μαγνήτης της γέφυρας/bridge pickup παρέχει έναν κλασικό ήχο ροκ, ενώ γίνεται πιο μπλουζ όταν αλλάζουμε τον 3θέσειο επιλογέα / διακόπτη μαγνητών και επιλέγουμε τον μαγνήτη στο λαιμό/neck pickup. Η ενδιάμεση θέση του επιλογέα / διακόπτη που ενεργοποιεί και τους δύο διπλοπήνιοι μαγνήτες είναι κατάλληλη τόσο για καθαρούς όσο και για πιο παραμορφωμένους ήχους. Επιπλέον, οι πιο καθαροί μαγνήτες τύπου PAF (που είναι διαθέσιμοι σε διάφορες εκδόσεις σχεδόν από κάθε μάρκα) εξυπηρετούν ακόμη καλύτερα μία Les Paul, αν και η Gibson άρχισε πρόσφατα να ενσωματώνει και πιο δυνατούς μαγνήτες.
SG
Μια παραλλαγή της Les Paul είναι η ηλεκτρική κιθάρα τύπου SG που θα είχε σχεδόν εξαφανιστεί στη λήθη αν δεν ήταν ο Angus Young των AC/DC, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και ’90. Αντίθετα με την Les Paul και την Stratocaster, είναι αρκετά ελαφριά, με λιγότερα μπάσα από μία Les Paul, αλλά παρόλα αυτά, πολύ δυναμική για ρυθμικό παίξιμο. Παρά το παρόμοιο ηλεκτρικό κύκλωμα και τους μαγνήτες της με μία Les Paul, έχει έναν ενδιαφέρον και απόλυτα μοναδικό ήχο που προέρχεται από το σώμα από μαόνι. Κυρίως νεότερα συγκροτήματα έχουν υιοθετήσει την SG για αρκετά χρόνια τώρα.
Telecaster
Όπως και σε μία Stratocaster, οι μαγνήτες που φοράει συνήθως μία Telecaster είναι μονοπήνιοι μαγνήτες / single coil pickups. Ο κρυστάλλινος και πεντακάθαρος ήχος του μαγνήτη της γέφυρας/bridge pickup μπορεί να ροκάρει ατελείωτες ώρες παρέχοντας μία ελαφρά παραμόρφωση ενώ ο μαγνήτης στο λαιμό/neck pickup τύπου lipstick είναι διάσημος για των ραφιναρισμένο και twangy τόνο που ταιριάζει απόλυτα σε όλες τις μπλουζ μελωδίες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν διπλοπήνιο μαγνήτη / Humbucker pickup ως μαγνήτη λαιμού/neck pickup όπως ο Keith Richards των Rolling Stones.Το σώμα μιας Tele είναι συνήθως κατασκευασμένο από δεσποτάκι/ash και ο λαιμός του οργάνου από σφένδαμο/maple.
Semi-hollow / Κουφωτές
Οι κουφωτές κιθάρες ή Σκάφος Hollow/Semi-hollow body που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην μπλουζ μουσική (B.B King, Freddie King) αλλά και στην δημοτική μουσική στην χώρα μας, διαχωρίζονται βασικά σε 2 υποκατηγορίες: κιθάρες είτε με ένα block στο εσωτερικό τους – δηλαδή ένα κομμάτι μασίφ ξύλου στο εσωτερικό που εκτείνεται από το λαιμό ως τη γέφυρα όπως για παράδειγμα, η Gibson ES-335 ή η Epiphone Rivera – είτε χωρίς, όπως η κιθάρες Rickenbacker ή Epiphone Casino. Ενώ οι πρώτες ακούγονται παρόμοια με τις κιθάρες με μασίφ σώμα (ίσως λίγο πιο δυναμικές και λιγότερο επιθετικές), οι δεύτερες ανοίγουν έναν ολόκληρο νέο κόσμο με έναν εξαιρετικά δυναμικό, ανοικτό ήχο με έμφαση στην ακουστική κατεύθυνση. Αν σας αρέσει ο ήχος των Beatles τότε σίγουρα χρειάζεστε μία τέτοια κιθάρα.
Superstrat
Aν και ο Eddie Van Halen δεν ήταν ίσως ο πρώτος που αφαίρεσε τον μαγνήτη της γέφυρας και τον αντικατέστησε με έναν παλιό μαγνήτη τύπου PAF, ήταν αυτός που έκανε αυτόν τον ήχο δημοφιλή. Αντίθετα με τον Eddie, οι περισσότεροι πιο σύγχρονοι βιουτουόζοι της ηλεκτρικής κιθάρας (Joe Satriani, Steve Vai) κράτησαν τους άλλους μαγνήτες, και έτσι γεννήθηκε η Superstrat. Ενδιαφέρουσες παραλλαγές αποτελούν οι 2 διπλοπήνιοι μαγνήτες / Humbucker pickups στην γέφυρα και στον λαιμό και έναν μονοπήνιος μαγνήτης / single coil pickup στην μεσαία θέση, καθιστώντας το όργανο αυτό εξαιρετικά ευέλικτο. Οι σύγχρονες εκδόσεις διαθέτουν μία γέφυρα με vibrato σύστημα τύπου Floyd-Rose.
Σε αυτό το σημείο θα ήταν μια καλή ευκαιρία να αναφερθούν εδώ οι κιθάρες Vintage, που διανέμονται αποκλειστικά από την εταιρεία μας για όλη τη Ελλάδα και αποτελούν μια ασυναγώνιστη επιλογή όσον αφορά τη σχέση ποιότητας / τιμής. Όλες οι κιθάρες της Vintage έχουν δοκιμαστεί και ελεγχθεί εκτενώς από το εξειδικευμένο μας προσωπικό και αποτελούν μια ιδανική λύση για όλους εσάς που επιθυμείτε ένα όργανο υψηλής ποιότητας σε προσιτή τιμή.
Σετ Ηλεκτρικής Κιθάρας
Η επιλογή μιας καλής ηλεκτρικής κιθάρας σήμερα, δεν είναι πλέον τόσο δύσκολη. Μπορείτε εύκολα να βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά σχέδια, ποιοτικές κατασκευές με πολύ καλό ήχο ακόμη και σε χαμηλές κατηγορίες τιμών. Οι ηλεκτρικές κιθάρες λόγω των πολλών αξεσουάρ που διαθέτουν πωλούνται και σαν Σετ. Ένα πλήρες Σετ ηλεκτρικής κιθάρας περιλαμβάνει τον ενισχυτή ηλεκτρικής κιθάρας, καλώδιο κιθάρας, ζώνη κιθάρας και συχνά ένα βιβλίο εκμάθησης για αρχάριους. Τα Σετ ηλεκτρικής κιθάρας είναι ιδανικά για γονείς που δεν είναι σίγουροι για το πώς να ξεκινήσουν το παιδί τους στην εκμάθηση του οργάνου, καθώς όλα τα Σετ ηλεκτρικής κιθάρας προορίζονται για αρχάριους και απλοποιούν τη διαδικασία αγοράς. Στο MusicPower σεβόμαστε την μοναδικότητα και γι’αυτό πάντα φροντίζουμε να προσφέρουμε λύσεις και για αριστερόχειρες. Πλέον υπάρχουν ειδικά σχεδιαμένες ηλεκτρικές κιθάρες για αριστερόχειρες για να μπορεί να βρει ο καθένας αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.
Καθαριστικά - Συντήρηση
Σήμερα υπάρχει μία μεγάλη γκάμα προϊόντων για την καλή συντήρηση αλλά και των καθαρισμό της κιθάρας. Από ολοκληρωμένα σετ καθαρισμού κιθάρας μέχρι μεμονομένα καθαριστικά. Ανάλογα με την περιοχή και το είδος της επιφάνειας που θέλουμε να καθαρίσουμε υπάρχει και το αντίστοιχο προϊόν. Αν για παράδειγμα θέλετε να ζωντανέψετε το χρώμα της ταστιέρας σας από σκούρο ξύλο -συνήθως τριανταφυλλιά / rosewood τότε το κατάλληλο καθαριστικό υγρό είναι το λεμονέλαιο (*δεν είναι κατάλληλο για ανοιχτόχρωμα ξύλα όπως ο σφένδαμος /maple). Αν πάλι επιθυμείτε να επαναφέρετε την αρχική γυαλάδα στο σώμα της κιθάρας τότε το καθαριστικό / γυαλιστικό κιθάρας που θα χρησιμοποιήσετε είναι το DUNLOP 65 Formula. Ελάχιστη ποσότητα σε ένα πανάκι καθαρισμού για κιθάρα μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα αφαιρώντας βρομιές ή δακτυλιές, επαναφέρει την αρχική λάμψη σε λουσταρισμένες επιφάνειες. Ένα ακόμη δημοφιλές προϊόν είναι και το καθαριστικό χορδών. Χρησιμοποιήστε το καθαριστικό χορδών της DUNLOP 6582 Ultraglide για να συντηρήσετε το σετ των χορδών σας πάντα φρέσκο, επιμηκύνοντας την διάρκεια ζωής τους με μία απλή επάλειψη κάθε φορά μετά την χρήση. Το καθαριστικο διαθέτει ειδική επιφάνεια επάλειψης ώστε να εναποθέτει μόνο την απαραίτητη ποσότητα ενώ ταυτόχρονα δεν ξεραίνεται.
Αξεσουάρ Ηλεκτρικής Κιθάρας
Μην ξεχνάτε να προστατέψετε την επένδυσή σας με μία θήκη ηλεκτρικής κιθάρας ή ακόμη καλύτερα με μία βαλίτσα για ηλεκτρική κιθάρα για να προστατεύει το όργανό σας από την υγρασία, το κρύο ή την υπερβολική ζέστη αλλά και μία βάση κιθάρας, που θα κάνει το όργανο άμεσα προσβάσιμο και διαθέσιμο για να σας ενθαρρύνει να εξασκήστε πιο συχνά! Όπως και με οποιοδήποτε έγχορδο μουσικό όργανο, μην ξεχνάτε και το σετ χορδές ηλεκτρικής κιθάρας που θεωρούνται αναλώσιμες!
Μία θήκη ηλεκτρικής κιθάρας με επένδυση είναι απαραίτητη για την προστασία του οργάνου σας, είτε είστε αρχάριος είτε επαγγελματίας μουσικός. Η επένδυση παρέχει ενισχυμένη απορρόφηση κραδασμών, προστατεύοντας την κιθάρα από χτυπήματα, γρατζουνιές και φθορές κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση. Επιπλέον, μια καλά κατασκευασμένη θήκη με επένδυση βοηθά στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας και υγρασίας, αποτρέποντας την παραμόρφωση του ξύλου ή την αλλοίωση του ήχου. Είναι ένας απαραίτητος εξοπλισμός για να εξασφαλίσετε τη μακροχρόνια απόδοση και αισθητική του οργάνου σας, ενώ παράλληλα διευκολύνει τη μεταφορά του με ασφάλεια και στυλ.
Μία βαλίτσα ηλεκτρικής κιθάρας είναι εξαιρετικά απαραίτητη για όσους θέλουν τη μέγιστη προστασία και ασφάλεια για το όργανο τους. Σε αντίθεση με τις μαλακές θήκες, οι βαλίτσες προσφέρουν σκληρό εξωτερικό περίβλημα που προστατεύει την κιθάρα από δυνατά χτυπήματα, πτώσεις ή ακραίες συνθήκες μεταφοράς, όπως κατά την αποστολή ή ταξίδια. Το εσωτερικό τους είναι συνήθως επενδυμένο με μαλακά υλικά που διατηρούν την κιθάρα σταθερή και ασφαλή, ενώ πολλές διαθέτουν και πρόσθετους χώρους για αξεσουάρ. Μία βαλίτσα είναι η ιδανική επιλογή για επαγγελματίες μουσικούς, ταξιδιώτες ή όσους θέλουν να εξασφαλίσουν την απόλυτη φροντίδα της κιθάρας τους.
Μία βάση ηλεκτρικής κιθάρας, είτε δαπέδου είτε τοίχου, είναι απαραίτητη για την ασφαλή αποθήκευση και εύκολη πρόσβαση στο όργανο σας. Η βάση ηλεκτρικής κιθάρας δαπέδου προσφέρει σταθερότητα, προστατεύοντας την κιθάρα από πτώσεις ή φθορές όταν δεν χρησιμοποιείται, ενώ μία βάση ηλεκτρικής κιθάρας τοίχου εξοικονομεί περισσότερο χώρο και αναδεικνύει το όργανο σαν διακοσμητικό στοιχείο. Και οι δύο τύποι προστατεύουν την κιθάρα από το να ακουμπά στο πάτωμα, αποφεύγοντας την υγρασία και την τυχαία φθορά. Είναι μια πρακτική και αξιόπιστη λύση για κάθε μουσικό που θέλει να διατηρήσει την κιθάρα του σε άριστη κατάσταση και πάντα έτοιμη για χρήση.
Μία ζώνη ηλεκτρικής κιθάρας είναι απαραίτητη για κάθε κιθαρίστα, καθώς εξασφαλίζει άνεση και σταθερότητα κατά το παίξιμο, ειδικά όταν παίζετε όρθιοι. Με τη σωστή ζώνη, το βάρος της κιθάρας κατανέμεται ομοιόμορφα, μειώνοντας την καταπόνηση στους ώμους και την πλάτη, ιδιαίτερα σε παρατεταμένες πρόβες ή ζωντανές εμφανίσεις. Επιπλέον, μια ποιοτική ζώνη προσφέρει ασφάλεια, αποτρέποντας την πτώση της κιθάρας, ενώ παράλληλα διευκολύνει την ελεύθερη κίνηση στη σκηνή ή στον χώρο εξάσκησης. Η επιλογή μιας ζώνης με ρυθμιζόμενο μήκος και μαλακή επένδυση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην εμπειρία παιξίματος, καθιστώντας την απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε κιθαρίστα.
Ένα κουρδιστήρι ηλεκτρικής κιθάρας είναι απαραίτητο για κάθε κιθαρίστα, ανεξάρτητα από το επίπεδό του, καθώς εξασφαλίζει την ακρίβεια του κουρδίσματος και την καλύτερη δυνατή απόδοση του ήχου. Ένα σωστά κουρδισμένο όργανο βελτιώνει την εμπειρία παιξίματος και βοηθά τον μουσικό να διατηρεί σταθερά τον τόνο και τη μελωδία σε κάθε κομμάτι. Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά κουρδιστήρια είναι εύκολα στη χρήση, φορητά και παρέχουν γρήγορη και ακριβή ρύθμιση, είτε μέσω ανίχνευσης δόνησης είτε μέσω μικροφώνου. Αποτελούν βασικό εργαλείο για εξάσκηση, ζωντανές εμφανίσεις ή στούντιο, εξασφαλίζοντας ότι η κιθάρα σας θα είναι πάντα απόλυτα συγχρονισμένη και έτοιμη να αποδώσει τον καλύτερο ήχο.
Ένα σλάιντ ηλεκτρικής κιθάρας είναι απαραίτητο για τους κιθαρίστες που θέλουν να εξερευνήσουν μοναδικές ηχητικές υφές και τεχνικές, προσθέτοντας ιδιαίτερο χαρακτήρα στο παίξιμό τους. Το σλάιντ, κατασκευασμένο συνήθως από γυαλί, μέταλλο ή κεραμικό υλικό, επιτρέπει τη δημιουργία χαρακτηριστικών γλιστρημάτων (slides) και “τραγουδιστών” τόνων, που είναι βασικά στη blues, rock, country και άλλα είδη μουσικής. Προσφέρει τη δυνατότητα ομαλής μετάβασης ανάμεσα στις νότες, δημιουργώντας έναν πλούσιο και εκφραστικό ήχο. Για κάθε κιθαρίστα που θέλει να εμπλουτίσει το ρεπερτόριό του με νέες τεχνικές, το σλάιντ είναι ένα αναντικατάστατο αξεσουάρ που ανοίγει έναν ολόκληρο κόσμο δημιουργικών δυνατοτήτων.
Οι χορδές ηλεκτρικής κιθάρας είναι το βασικό στοιχείο που καθορίζει τον ήχο και την απόδοση του οργάνου σας. Η επιλογή των κατάλληλων χορδών εξαρτάται από το μουσικό σας στυλ, την τεχνική και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Οι χορδές διατίθενται σε διαφορετικά πάχη (gauge), με τα λεπτότερα να προσφέρουν ευκολία στο bending και τα παχύτερα να παρέχουν πιο γεμάτο ήχο και αντοχή. Επιπλέον, το υλικό κατασκευής, όπως το νικέλιο ή το ανοξείδωτο ατσάλι, επηρεάζει την τονικότητα, από πιο ζεστές έως πιο λαμπερές αποχρώσεις. Η τακτική αντικατάσταση των χορδών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας του ήχου και της ευκολίας στο παίξιμο, καθιστώντας τις χορδές ένα αναντικατάστατο μέρος του εξοπλισμού κάθε κιθαρίστα.
Οι πέννες ηλεκτρικής κιθάρας είναι ένα από τα πιο βασικά και προσωπικά αξεσουάρ για κάθε κιθαρίστα, καθώς επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο που παράγεται ο ήχος και την αίσθηση του παιξίματος. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, πάχη και υλικά, με τις λεπτότερες να είναι ιδανικές για ρυθμικό παίξιμο και τις παχύτερες να προσφέρουν μεγαλύτερο έλεγχο και ακρίβεια σε σόλο και τεχνικές picking. Τα διαφορετικά υλικά, όπως πλαστικό, νάιλον ή ακόμα και μέταλλο, δημιουργούν ξεχωριστές τονικότητες, επιτρέποντας στους μουσικούς να πειραματιστούν και να βρουν την ιδανική πέννα για το στυλ τους. Η επιλογή της σωστής πέννας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην άνεση και τον ήχο, καθιστώντας την ένα απόλυτα απαραίτητο εργαλείο για κάθε ηλεκτρική κιθάρα.
Ιστορικά Στοιχεία
H κιθάρα είναι πράγματι πολύ παλιά (το όνομά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη). Το όργανο με τις 6 χορδές που γνωρίζουμε σήμερα είναι μια σχετικά νέα εφεύρεση και δεν έχει τη μακρά παράδοση άλλων οργάνων μπάντας ή ορχηστρικών οργάνων. Η έκδοση με 6 χορδές που γνωρίζουμε σήμερα ως “κλασική κιθάρα” (με νάιλον χορδές, παλαιότερα οι χορδές ήταν φτιαγμένες από ζωικά έντερα) πρωτοεμφανίζεται από έναν Ισπανό οργανοποιό ονόματι Antonio Torres τον 19ο αιώνα. Περίπου την ίδια περίοδο, ένας Γερμανός με το όνομα Christian Friedrich Martin μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατασκεύασε την πρώτη 6χορδη κιθάρα με μεταλλικές χορδές.
Βασική προϋπόθεση για τον σχεδιασμό ήταν ένα σώμα που θα μπορούσε να αντέξει μεγαλύτερη τάση χορδής. Ο Martin επηρέασε επίσης τον Orville Gibson, ο οποίος εφάρμοσε τον σχεδιασμό του βιολιού (καμπυλωτή κορυφή με κλίση κεφαλής) στην κιθάρα. Δημιούργησε ένα σχέδιο που τελικά οδήγησε στην κιθάρα Les Paul η οποία μοιάζει με βιολί και είχε μεγάλη επιτυχία από την εταιρεία Gibson Mandolin-Guitars.
Κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, η κιθάρα χρησιμοποιούνταν κυρίως ως ρυθμικό όργανο σε ορχήστρες. Οι κιθαρίστες αυτής της περιόδου αντιμετώπιζαν δυσκολίες προσπαθώντας να ξεχωρίσουν από τα πολύ πιο δυνατά όργανα. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη ότι οι τεχνικές παιξίματος και το μέγεθος του σώματος συνδέονταν κυρίως με θέματα έντασης ήχου. Διαπιστώνοντας ότι οι τραγουδιστές συχνά χάνονταν από το θόρυβο μιας πλήρους ορχήστρας, έγινε συνηθισμένη πρακτική να τοποθετείται ο τραγουδιστής μπροστά από ένα μικρόφωνο (και η τελική μίξη του ήχου επιτυγχάνονταν με το να ποικίλει η απόσταση μεταξύ τραγουδιστή, ορχήστρας και μικροφώνου). Ήταν απλά θέμα χρόνου πριν κάποιος προτείνει την ιδέα να τοποθετηθεί ένα μικρόφωνο μπροστά από την κιθάρα.
Ο πρώτος ηλεκτρικά ενισχυμένος ήχος κιθάρας πρωτοεμφανίστηκε με ακουστικές κιθάρες – με τα γνωστά προβλήματα μικροφωνισμού – feedback. Η λύση ήταν η εφεύρεση του πιεζοηλεκτρικού μαγνήτη, ο οποίος, φυσικά, δούλευε μόνο με μεταλλικές χορδές. Οι πρώτες πειραματικές ηλεκτρικές κιθάρες αποτελούνταν από μια απλή ξύλινη σανίδα με ένα λαιμό και μαγνήτες.
Ένας Τεξανός με το όνομα Beauchamp ανέπτυξε τον πρώτο επίσημο ηλεκτρικό μαγνήτη κιθάρας χρησιμοποιώντας κομμάτια από ένα παλιό πικάπ. Η χρήση του μαγνήτη όμως πρωτοεμφανίστηκε από έναν νεαρό μαύρο κιθαρίστα με το όνομα Charlie Christian, του οποίου η Gibson ES-150 ήταν εξοπλισμένη με έναν μαγνήτη έτσι ώστε η κιθάρα του να ακούγεται με μεγαλύτερη ένταση χωρίς να την καλύπτουν τα υπόλοιπα όργανα μιας ορχήστρας.
Και έτσι φτάνουμε στα διάσημα ονόματα που κυριαρχούν στον κόσμο της κιθάρας σήμερα:
Ο Λέο Φέντερ (Leo Fender) ξεκίνησε από το μηδέν, επισκευάζοντας ραδιόφωνα, πικάπ, κιθάρες και ενισχυτές. Μαζί με τον συνεργάτη του Τζορτζ Φούλερτον ίδρυσαν την εταιρεία Fender. Η πρώτη πραγματικά δημοφιλής ηλεκτρική κιθάρα σε μαζική παραγωγή από συμπαγές σώμα με cutaway, για ευκολότερη πρόσβαση στις ψηλότερες νότες της ταστιέρες, 2 μαγνήτες για περισσότερες ηχητικές επιλογές και ένα βιδωτό μπράτσο με 4 βίδες ήταν η θρυλική πλέον Telecaster. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (τη δεκαετία του 1950), η νέα κιθάρα της Fender ονομαζόταν επίσης Esquire, αργότερα Broadcaster και λιγότερο συχνά NoCaster- την περίοδο που μία άλλη εταιρεία η Gretsch διεκδίκησε νομικά το όνομα Broadcaster για ένα από τα σετ ντραμς που είχε κυκλοφορήσει εκείνη την εποχή. Λίγα χρόνια αργότερα εμφανίζεται η Stratocaster. Ήταν και παραμένει, πιθανότατα η πιο επιτυχημένη ηλεκτρική κιθάρα όλων των εποχών. Η ακραία ευελιξία και ο ασυναγώνιστος σχεδιασμός της (κάποιες από αυτές εκτίθενται ακόμη και σε μουσεία) ήταν τα καθοριστικά στοιχεία που την καθιέρωσαν ανάμεσα στους μουσικούς της εποχής.
Στο απέναντι στρατόπεδο, στη Gibson πήρε λίγο περισσότερο χρόνο να τελειοποιήσουν το σχέδιο που αναζητούσαν. Ένας πολύ ταλαντούχος και ανοιχτόμυαλος κιθαρίστας με το όνομα Lester William Polsfuss, γνωστός και ως Les Paul, ώθησε τις καινοτόμες δυνατότητες της εταιρείας. Ήθελε ένα πρωτοποριακό και αξιόπιστο όργανο και συνέβαλε καταλυτικά στην δημιουργία του πασίγνωστου μοντέλου Les Paul που φέρει και το όνομά του.
Ένα άλλο σημαντικό βήμα ήταν η ανάπτυξη του πρώτου και πάντοτε δημοφιλούς μαγνήτη humbucker/διπλοπήνιος από τον Seth Lover το 1957. Με τον μαγνήτη τύπου PAF (Patent Applied For -κατόπιν του σήματος “πατέντα εφαρμογής” κάτω από το μαγνήτη) έγινε δυνατό να εξαλειφθεί για πρώτη φορά ο θόρυβος των μαγνητών τύπου single coils/μονοπήνιοι γνωστός και ως 60’ cycle ham.
Όχι πριν, blues κιθαρίστες όπως ο Mike Bloomfield και κυρίως ο Eric Clapton ανακαλύψουν την Les Paul (και ιδιαίτερα τα sunburst μοντέλα με PAFs από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 που ήταν πολύ φτηνά τότε) ως το τέλειο μέσο για το ραφιναρισμένο, σύγχρονο blues ήχο που αναζητούσαν στα ’60s, τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται χωρίς τέλος στο ορίζοντα. Κάθε φορά που η Les Paul φαίνεται να έρχεται στο προσκήνιο, ένας νέος ήρωας της κιθάρας αναδύεται στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, προκαλώντας ένα νέο μουσικό κύμα. Τρανταχτά παραδείγματα ο Slash και Gary Moore στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Φυσικά, πολλά άλλα brands και τύποι ακολούθησαν, προσπαθώντας να εδραιώσουν νέες έννοιες, αλλά ουσιαστικά σχεδόν κάθε τύπος κιθάρας που είναι δημοφιλής σήμερα οφείλει τις ρίζες του στα κλασικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν στα ’50s.