Ο λογαριασμός μου
    ΚΑΛΑΘΙ (0)
    You're 500,00€ away from free shipping!

    Δεν βρέθηκαν προϊόντα στο καλάθι σας

    Με ποια σειρά πρέπει να συνδέσω τα πετάλια μου?

    Τοποθέτησε τα πετάλια σου στην σωστή σειρά με τον οδηγό μας για το σωστό στήσιμο ενός PedalBoard

    Ποια είναι η σωστή σειρά για να τοποθετήσεις τα πετάλια στην πεταλιέρα σου και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κάθε προσέγγισης; Οι περισσότεροι κιθαρίστες τοποθετούν το reverb στο τέλος της αλυσίδας τους, αλλά όχι όλοι. Στο στούντιο και στη σκηνή, ο Steven Wilson των Porcupine Tree βάζει το reverb στην αρχή της αλυσίδας του, πριν από τα drive και fuzz πετάλια του. Αυτό δημιουργεί στρώματα παραμορφωμένου reverb που είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό στον ήχο του.

    Η σειρά τοποθέτησης των πεταλιών στο pedalboard είναι ένα θέμα που προκαλεί έντονες συζητήσεις, με πολλούς μουσικούς να έχουν ισχυρή άποψη για το τι πρέπει να πάει πού.

    Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί γενικά αποδεκτοί κανόνες. Για παράδειγμα, τα volume pedals και τα wahs τοποθετούνται συνήθως πρώτα, με τα drive πετάλια να ακολουθούν. Σε γενικές γραμμές, τα εφέ που προσθέτουν αρμονικό περιεχόμενο λειτουργούν καλύτερα στην αρχή της αλυσίδας, ενώ εκείνα που επεξεργάζονται τις συχνότητες του σήματος – όπως τα modulation πετάλια (chorus, vibrato, tremolo, pich shifters, octaves κ.α)– τοποθετούνται συνήθως προς το τέλος. Παρόλα αυτά, αυτοί οι κανόνες δεν είναι απόλυτοι και για κάθε «σωστή» τοποθέτηση, υπάρχει και μια εναλλακτική εκτός συνηθισμένων προτύπων, που κάποιος κιθαρίστας μπορεί να εφαρμόζει στον pedalboard του προκειμένου να βγάλει τον ήχο που επιθυμεί.

    Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε τους διαφορετικούς τύπους πεταλιών και θα σου δώσουμε συμβουλές για το πώς μπορείς να τα τοποθετήσεις στην πεταλιέρα σου.

    1. Compression πετάλια

    Μπορείς να τοποθετήσεις τα compression πετάλια είτε στην αρχή της αλυσίδας σου είτε στο τέλος.

    Αν το τοποθετήσεις στην αρχή, θα εξισορροπήσει το εισερχόμενο σήμα, προσφέροντας μεγαλύτερο sustain, έναν πιο “σφιχτό” ήχο και περισσότερη αρμονική πληροφορία. Το κλειδί είναι να ρυθμίσεις το attack με τέτοιο τρόπο ώστε η αρχική δυναμική του ήχου της κιθάρας να παραμένει, αλλά η απόσβεση να διατηρείται περισσότερο. Κάποιοι κιθαρίστες χρησιμοποιούν compressor μόνο για σόλο ή τεχνικές tapping, ενώ άλλοι το έχουν συνεχώς ενεργοποιημένο, κάτι που εξηγεί γιατί μοντέλα όπως το Origin Cali76 είναι τόσο περιζήτητα.

    Αν το τοποθετήσεις στο τέλος της αλυσίδας, θα διασφαλίσεις έναν πιο σταθερό όγκο ήχου σε όλα τα πετάλια σου. Ωστόσο, να έχεις υπόψη ότι αυτό μπορεί να “εξομαλύνει” τις ουρές του reverb, κάτι που ενδέχεται να αφαιρέσει λίγη από τη ζωντάνια του ήχου σου.

    2. Boosters πετάλια

    Τα booster πετάλια σου θα πρέπει να τοποθετούνται στην αρχή του pedalboard, καθώς μπορούν να «παχύνουν» τον ήχο των overdrive και fuzz πεταλιών.

    Όπως ακριβώς θα χρησιμοποιούσες ένα clean boost για να «σπρώξεις» έναν λαμπάτο ενισχυτή σε παραμόρφωση, έτσι και τα overdrive και fuzz πετάλια είναι, στην ουσία κυκλώματα ενίσχυσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να οδηγηθούν σε κορεσμό -άρα και σε παραμόρφωση- αν τα δουλέψεις αρκετά δυνατά ώστε να εξαντληθεί το headroom τους – ακριβώς όπως συμβαίνει με έναν ενισχυτή.

    Επειδή πολλά πετάλια χρησιμοποιούν διόδους για επιπλέον clipping, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους απαιτεί πολύ δοκιμή και πειραματισμό. Η σειρά τοποθέτησης των πεταλιών δεν είναι ακριβώς επιστήμη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα συνήθως είναι πολύ πιο πλούσιο από το να χρησιμοποιείς μόνο ένα drive πετάλι.

    3. Overdrive-Distortion πετάλια

    Τα overdrive πετάλια πρέπει να τοποθετούνται νωρίς στην αλυσίδα σου.

    Αν και τα περισσότερα fuzz πετάλια είναι πιο ευαίσθητα στη θέση τους στην αλυσίδα, τα overdrive τοποθετούνται συχνά πριν από αυτά. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει επειδή ένα «διαφανές» overdrive χρησιμοποιείται ως booster, το οποίο στη συνέχεια συνδυάζεται με το fuzz.

    Ένας ακόμη λόγος που συμβαίναι αυτό είναι ότι τα πεταλάκια overdrive και fuzz είναι τόσο δημοφιλή. Τα overdrive και distortion πετάλια συνήθως έχουν πιο ευέλικτο EQ (εκουαλάϊζερ/ιστοσταθμιστή) – είτε πρόκειται για ένα απλό single-knob σύστημα (όπως στο Tube Screamer), είτε για ένα πιο περίπλοκο σύστημα τριών συχνοτικών περιοχών, όπως αυτά των Friedman, Wampler και Marshall.

    Κάποιοι παίκτες κάνουν το αντίθετο – δηλαδή, συμπιέζουν ακόμα περισσότερο ένα fuzz πετάλι μέσα σε ένα Tube Screamer, κάτι που αποτελεί κοινό κόλπο. Αυτό λειτουργεί όχι μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο το Tube Screamer κάνει clipping στο σήμα, αλλά και λόγω του EQ του. Για παράδειγμα, το EHX Big Muff Pi κόβει γύρω στα 1kHz, ενώ το Tube Screamer ενισχύει περίπου στην ίδια συχνότητα. Κάποιοι κιθαρίστες προτιμούν αυτόν τον συνδυασμό, καθώς δημιουργεί ένα πιο παχύ και ελαφρώς πιο επίπεδο προφίλ EQ.

    4. Fuzz πετάλια

    Τα fuzz πετάλια πρέπει να τοποθετούνται στην αρχή της αλυσίδας σου ή τουλάχιστον πολύ νωρίς σε αυτήν.

    Τα fuzz πετάλια συχνά «περιμένουν» την αντίσταση μιας κιθάρας με passive μαγνήτες – κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για κλασικά μοντέλα όπως το Fuzz Face. Αυτό σημαίνει ότι, αν θέλεις να αποδώσουν στο μέγιστο και να αλληλεπιδρούν σωστά με το volume knob της κιθάρας σου, πρέπει να τα τοποθετήσεις πρώτα στην αλυσίδα του σήματός σου. Ακόμα και κάποια πιο σύγχρονα και «ασταθή» fuzz πετάλια έχουν παρόμοιες απαιτήσεις, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Οι feedback loops που χαρακτηρίζουν πετάλια όπως το ZVEX Fuzz Factory, το Caroline Wave Cannon και το DBA Supersonic Fuzz Gun δεν θα λειτουργήσουν σωστά αν τοποθετηθούν μετά από ένα buffered πετάλι.

    Ωστόσο, για ρυθμικούς κιθαρίστες, η αλληλεπίδραση με το όργανο είναι λιγότερο σημαντική, ενώ η παχύτερη χροιά είναι συχνά πιο επιθυμητή. Γι’ αυτό βλέπουμε συχνά τα fuzz πετάλια να τοποθετούνται μετά από boosters και overdrives – γιατί έτσι δημιουργείτε ένας πιο πλούσιος ήχος για ρυθμικό παίξιμο. Αν χρησιμοποιείς το fuzz για solo, τότε σκέψου να το μεταφέρεις πιο νωρίς στην αλυσίδα του σήματος. Επίσης, ένα boost μετά το fuzz μπορεί να σου δώσει ένα άμεσο volume jump, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για τη μετάβαση από ρυθμικά σε lead μέρη.

    5. Delay πετάλια

    Τα delay πετάλια συνήθως τοποθετούνται στη μέση ή προς το τέλος της αλυσίδας του σήματος. Στο 99% των περιπτώσεων, βρίσκονται μετά από το drive block. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με τα reverb πετάλια, τα delay μπορούν να τοποθετηθούν πριν από το drive block για πιο ανεξέλεγκτους ήχους.

    Αν τοποθετήσεις το delay μετά από το overdrive/distortion, θα ακούσεις ένα καθαρό επαναλαμβανόμενο σήμα, όπου κάθε επανάληψη θα έχει την ίδια διαύγεια. Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο setup και λειτουργεί καλά σε ζωντανές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις.

    Αντίθετα, αν βάλεις το delay πριν από το drive, κάθε επανάληψη θα υποστεί περαιτέρω παραμόρφωση, δημιουργώντας πιο χαοτικούς και εκφραστικούς ήχους. Αυτό το setup χρησιμοποιείται συχνά για πιο πειραματικούς ή ambient ήχους, αλλά απαιτεί προσεκτικό χειρισμό για να μην χαθεί η καθαρότητα του σήματος.

    6. Reverb πετάλια

    Τα πετάλια reverb συνήθως τοποθετούντε στο τέλος της αλυσίδας του σήματος, εκτός αν υπάρχουν modulation πετάλια μετά από αυτά.

    Η τοποθέτηση του reverb εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του εφέ που χρησιμοποιείς. Αν πρόκειται για ένα μοντέρνο, πιο πειραματικό reverb (π.χ. reverse reverb), μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της αλυσίδας. Για παράδειγμα, ένα reverse reverb πριν από ένα delay μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα ατμοσφαιρικούς ήχους.

    Από την άλλη, αν χρησιμοποιείς ένα πιο κλασικό room ή hall reverb, είναι προτιμότερο να το τοποθετήσεις προς το τέλος της αλυσίδας. Έτσι, τα προηγούμενα εφέ θα δέσουν αρμονικά μέσα στο reverb, όπως συμβαίνει και στον φυσικό χώρο ενός στούντιο ή μιας ζωντανής μουσικής σκηνής.

    7. Modulation πετάλια

    Τα modulation πετάλια, όπως το chorus, tremolo, pitch shifters, octave κ.α μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της αλυσίδας του σήματος. Για παράδειγμα, ένα chorus πριν από ένα delay ή ένα reverb μπορεί να δημιουργήσει ενδιαφέροντα ηχητικά αποτελέσματα.

    Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα modulation πετάλια λειτουργούν καλύτερα στο τέλος της αλυσίδας, όπου προσθέτουν διακριτικό ή δραματικό χρωματισμό στον ήχο. Τα Flangers και phasers, για παράδειγμα, επωφελούνται από το να τοποθετηθούν μετά από το overdrive ή fuzz. Αυτό συμβαίνει επειδή τα drive πετάλια περιπλέκουν το ηχητικό κύμα, προσθέτοντας αρμονικές και υπερτονισμούς, τους οποίους τα modulation εφέ μπορούν να τονίσουν περαιτέρω, δημιουργώντας πιο πλούσιες ηχητικές διακυμάνσεις. Ένα παράδειγμα αυτού του χαρακτηριστικού ήχου, είναι το βασικό riff του EVH στο “Ain’t Talkin’ Bout Love”.

    8. Wah πετάλια

    Γενικά, τα wah πετάλια τοποθετούνται νωρίς στην αλυσίδα του σήματος, μπροστά από το drive.

    Αν χρησιμοποιείς fuzz, η τοποθέτηση του wah πριν από αυτό θα το μετατρέψει σε ένα είδος φωνητικού φίλτρου. Αν το βάλεις μετά, θα έχεις έναν ήχο που μοιάζει με ελεγχόμενο white noise – κάτι πολύ δημοφιλές στη psychedelic rock μουσική. Ωστόσο, υπάρχει και μια ακόμη πιο ριζοσπαστική επιλογή για την τοποθέτηση του wah. Δεδομένου ότι είναι ουσιαστικά ένα sweepable bandpass φίλτρο, μπορεί να ενταχθεί και στο modulation block.

    Μια λιγότερο συνηθισμένη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τεχνική είναι η χρήση του wah για αργό sweeping μέσα από κύκλους, σχεδόν σαν ένα χειροκίνητο phaser. Αυτή η χρήση είναι σπάνια εκτός στούντιο, αλλά είναι πολύ ισχυρή όταν τοποθετείται μετά από ένα delay.

    9. Πολυτροφοδοτικά για πεταλιέρες

    Η τροφοδοσία και η χρήση πολλών πεταλιών ταυτόχρονα είναι το θεμέλιο οποιουδήποτε pedalboard και αν θέλεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία παιξίματος, πρέπει να επιλέξεις ένα πολυ-τροφοδοτικό για πετάλια που να καλύπτει τις δικές σου ανάγκες. Η τροφοδοσία ρεύματος είναι το πιο σημαντικό στοιχείο του pedalboard σου. Αυτό συχνά παραβλέπεται, αλλά είναι πολύ σημαντικό αν θέλεις καθαρό ήχο χωρίς θόρυβο.

    Η συνεχής, αξιόπιστη και ασφαλής λειτουργία των πεταλιών σου είναι επίσης κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψη και να επενδύσεις σε αυτό. Επίλεξε μια επώνυμη εταιρεία, όπως η Dunlop-MXR, που εγγυάται την ποιότητα και την σωστή και απρόσκποπτη λειτουργία. Αυτά τα “θηρία” είναι φτιαγμένα για να αντέχουν και να σου παρέχουν όλη την ενέργεια που θα χρειαστείς. Υπάρχουν πολλά μοντέλα για να επιλέξεις, με βάση τον αριθμό των πεταλιών που μπορείς να συνδέσεις και τις διαφορετικές εξόδους τάσης που μπορεί να έχουν -δεν τροφοδοτούντε όλα τα πετάλια με 9V. Δες το πλήρες άρθρο μας “Δώσε Ενέργεια στον ήχο σου” και επίλεξε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

    10. Καλώδια σύνδεσης

    Για μια καθαρή και οργανωμένη δομή / εγκατάσταση του pedalboard, θα χρειαστείς patch cables / καλώδια σύνδεσης για πετάλια. Γενικά, καλό είναι να αποφύγεις πολύ φθηνά καλώδια και αξεσουάρ που δεν θα διαρκέσουν πολύ και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη διάταξή σου. Μπορείς να επιλέξεις το μήκος και τον τύπο των καλωδίων που χρειάζεσαι, όπως barrel type ή angled plugs. Επιπλέον, η χρήση velcro tape και άλλων αξεσουάρ μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση του pedalboard σου, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τη διάταξή του.

    11. Συμπέρασμα

    Η καλύτερη τοποθέτηση των πεταλιών σου είναι αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα ως κιθαρίστας. Προσπάθησε να απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις, όπως: Ποιος είναι ο ήχος που αναζητώ; Πώς μπορώ να επιτύχω αυτόν τον ήχο; Ποια πετάλια έχω και ποια άλλα χρειάζομαι; Πώς μπορώ να κάνω όλα αυτά να συνεργαστούν;

    Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι κανόνες όπως αναφέραμε παραπάνω, για να σε βοηθήσουν στα βασικά και να κατανοήσεις πώς λειτουργεί η αλυσίδα σήματος, αλλά είναι πραγματικά στο χέρι σου να εξερευνήσεις μία τεράστια ποικιλία μουσικών εργαλείων και, πάνω από όλα, να πειραματιστείς. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτήν την αναζήτηση για τον “Άγιο Δισκοπότηρο” του ήχου. Στο MusicPower.gr προσφέρουμε μια μεγάλη ποικιλία από πετάλια και αξεσουάρ που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες σου. Έλα να επισκεφτείς το κατάστημά μας και να δοκιμάσεις κάθε πετάλι που χρειάζεσαι. Θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε και να μοιραστούμε την εμπειρία μας μαζί σου.

    Γιατί να επιλέξεις Music Power

    από το 1976 κοντά σας,προσφέροντας μόνο επιλεγμένα προϊόντα βάση της πολύχρονης εμπειρίας μας

    Group 37 (1)

    Άμεση αποστολή

    Διατηρούμε δικό μας stock ώστε οι παραγγελίες να αποστέλλονται ακόμα και την ίδια ημέρα.

    Group 37 (2)

    Εξουσιοδοτημένο Service

    Υπεύθυνο service μουσικών οργάνων από κορυφαίους οργανοποιούς στη Βόρεια Ελλάδα.

    Ασφαλείς Συναλλαγές

    Άτοκες Δόσεις

    Άτοκες Δόσεις για αγορές άνω των 99€ και δωρεάν μεταφορικά για αγορές έως 350€.

    megali-texnognosia-music-power

    Μεγάλη Τεχνογνωσία

    Όλα τα μέλη μας είναι μουσικοί με πολυετή εμπειρία, έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουν.

    svg-calendar

    Από το 1976 κοντά σας

    Προσφέροντας μόνο επιλεγμένα προϊόντα βάση της πολύχρονης εμπειρίας μας.

    από το 1976 κοντά σας,προσφέροντας μόνο επιλεγμένα προϊόντα βάση της πολύχρονης εμπειρίας μας

    ×